Hingst

Betäckningsrapportering

Svenska Hästavelsförbundet och dess medlemsföreningar använder ett system med rapporter som säljs i block om 10st till hingstägaren.

För att ett betäckningsrapportblock ska kunna lösas krävs följande:

  • Hingsten ska vara DNA-typad och kopia av provsvaret ska skickas till SH.
  • Hingsten ska ha genomgått provtagning för CEM (smittsam livmoderinflammation) med negativt resultat. Provtagning krävs endast om hingsten har vistats utomlands. Provsvaret ska skickas till SH.
  • Om hingsten inte finns i Blå Basen ska kopia på hingstens pass skickas till SH. Passkopian ska visa uppgifter om hingstens namn, registreringsnummer samt härstamning.
  • Att hingsten ej nedärver defekt (vissa undantag förekommer, se Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS 2004:22) om avelsarbete)

Betäckningsrapportblock går att beställa på SHs hemsida. Blocket beställs genom att förskottsbetala 1041 kr till SH:s bankgiro 5472-6930. Märk betalningen med hingstens namn och registreringsnummer samt leveransadress.

Redovisa betäckningarna i tid

Betäckningar som redovisas till SH ska vara rapporterade senast 30 september under betäckningsåret (poststämpel gäller). Rapportering poststämplad senare än 30 september är inte giltig. Betäckningsrapporten kan då inte användas som underlag för registrering av avkomman.

Stoavgifterna är avskaffade vilket innebär att den enda kostnad SH tar ut av hingstägaren är den för betäckningsrapportblocket. Eventuella betäcknings- och hingstlicenser administreras av aktuell rasförening. SH utfärdar inte sådana licenser.

Mer information: http://www.svehast.se/hingst